Често задавани въпроси

В колко държави е активна програмата Fur Free Retailer?

Програмата Fur Free Retailer се изпълнява в  25 страни, но компании от цял свят са добре дошли да се регистрират в програмата.

Как гарантирате, че търговецът на дребно не използва ценни кожи?

За да се присъединят към програмата Fur Free Retailer, търговците се приканват писмено да се ангажират да не продават никакви изделия от ценни кожи, нито такива, които съдържат елементи от ценна кожа. В случай, че случайно или целенасочено търговец от програмата започне да продава такива изделия, той ще бъде изваден от списъка, докато не се ангажира отново да не предлага/използва продукти с ценни кожи.

Кой може да се включи?

Всяка компания, която продава облекла и текстилни продукти, е добре дошла да се присъедини към нашата програма като търговец без ценни кожи. В допълнение към работата с търговци на дрехи, програмата Fur Free Retailer си партнира и с етични дизайнери, известни личности, списания и други лидери в индустрията, които помагат за популяризирането на мода без жестокост, като отказват да използват или популяризират ценните кожи и като стават безплатни партньори.

Как да стана търговец без ценни кожи?

За да се присъедините към нашата програма, е необходимо да се ангажирате писмено да не продавате никакви изделия от ценни кожи, нито такива, които съдържат елементи от ценна кожа. Няма разходи или такси. Моля, оставете ни Вашите данни на нашата страница за контакти и с Вас ще се свърже представител на Fur Free Retailer, управляващ програмата във Вашата страна.

Какво означава да се откажа от ценните кожи?

Да сте търговец без ценни кожи означава да не продавате или популяризирате никакви продукти, които съдържат истинска животинска козина. Според определението на програмата ни ценните кожи се добиват от животни, отглеждани предимно за производство на козина.

Какво е вашето определение за ценни кожи?

Съгласно дефиницията на нашата програма ценна кожа означава всяка животинска кожа или част от нея с косми или космени влакна, прикрепени към нея, както в сурово, така и в преработено състояние, или кожата на животно, умъртвено заради кожата си. “Животно” включва, но не се ограничава до, норка, лисица, заек, каракул, миеща мечка.  “Ценни кожи” не включва 1) такива кожи, които са или трябва да бъдат превърнати в кожено изделие без косъм или на които в процеса на обработка  напълно се отстраняват козината, руното или космените влакна, 2) материали, които са отрязани, подстригани или отресани от животни, руно, овча кожа, кожа от стригана овца, 3) синтетични материали, предназначени да изглеждат като козина.

Защо в програмата Fur Free Retailer не са включени други животински материали?

Програмата Fur Free Retailer се фокусира единствено върху върху търговците, които използват ценни  кожи  като краен продукт. Според определението на програмата ни козината се добива от животни, отглеждани предимно за производство на козина.

Ангора не е включена в програмата, тъй като е дефинирана като вълна и като такава не се счита за “козина”. Няколко разследвания обаче разкриха жестокостта, свързана с този бизнес, поради което препоръчваме на търговците да се въздържат също и от използването на ангора.

Материали като кожа и агнешка кожа – дъбена агнешка кожа с вълната, която все още е прикрепена към нея – са получени от животни, които за разлика от животните в производството на ценни кожи се отглеждат предимно за храна. Овча кожа, кравешка кожа, агнешка кожа и други видове кожа се считат за странични продукти на хранителната промишленост и по този начин не се класифицират като „козина“ според определението на програмата Fur Free Retailer.

Въпреки това, единственият начин да бъдете сигурни, че нито един животно не е страдало заради производството на моден артикул, е да купувате или продавате продукти изцяло без материали от животински произход. Що се отнася до модните продукти, веригите за доставки са сложни и рядко е възможно да се идентифицира и проследи източникът на материала до неговия произход, камо ли да се дават гаранции за стандартите за хуманно отношение към животните.

Защо ценните кожи са вредни за околната среда?

Индустрията за ценни на кожи се стреми да представи производството като „зелено“, но в действителност производството на козина е силно токсичен и енергоемък процес. Няколко комисии по европейски стандарти за реклама излязоха със становище, че рекламирането на ценните кожи като екологични е „фалшиво и подвеждащо“.

Във фермите за ценни кожи отглеждането на животни заради кожата им е неефективно и замърсяващо, особено като се има предвид, че всичко това е в името на един ненужен продукт на суетата. Изхвърлянето на отпадъци от хилядите животни, концентрирани в тези ферми, замърсява както почвите, така и водните басейни.

След като кожата на едно животно бъде свалена, тя се третира с канцерогенни  химикали по време на дъбилния процес или може да бъдат избелвана или боядисвана с използването на допълнителни токсични съединения.  Международни проучвания доказват, че обработените кожи съдържат токсини, които представляват сериозен риск за здравето на потребителя.

В дивата природа убиването и нараняването на застрашени видове в метални капани, които премазват крайниците на животните, или биват уловени чрез примки, води до нарушаване на биологичното разнообразие и негативни екологични последствия.

С две думи, ценната кожа е всичко друго, но не и „зелена“.

Защо ценните кожи са вредни за околната среда?

Нито един материал няма нулев отпечатък върху околната среда – това важи и за изкуствената кожа (както и за вълната, памука и всеки друг материал). Тъй като все повече търговски марки се отказват от ценните кожи и все повече градове и държави забраняват продажбите и вноса на кожи, се открива огромен потенциал за иновации, а въздействието върху околната среда на алтернативните тъкани е едно от предизвикателствата, с които производителите трябва да се справят.

Освен това иновациите не спират до изкуствената кожа. Изпълнителният директор на Gucci, Марко Бизари, отбеляза: „Креативността може да скочи в много различни посоки, вместо да се използват кожи“, което би могло да бъде към иновации в тъканите или био-изобретения, където истинска кожа и козина могат да се отглеждат в лаборатории без жестокост към животните или негативно въздействие върху околната среда

Днешният потребител се интересува от иновации и социална отговорност, а на архаичните практики на търговията с кожи им липсват и двете.

Do you have a question that is not answered here? Use our contact form and we’ll get back to you soon!

Want to be a part of our community?

Interested to go fur free and join our list? Sign up to our program!

Какво казват търговските марки, които вече са се присъединили